
Tekoäly eli AI on ihmisen älykkyyttä jäljittelevä teknologia, joka oppii jatkuvasti uutta ja joka osaa tehdä päätöksiä oppimiensa asioiden perusteella. Tekoäly kehittyy jatkuvasti ja sitä voi hyödyntää eri aihealueiden kanssa. Tekoälyn kehitystä on edesautettu jatkuvasti ja sen käyttöä varten on luotu useita erilaisia sovelluksia.
Tekoäly on kuitenkin paljon muutakin kuin vain lähes kaikkien tietämä chatbot. Teknologiaa voidaan käyttää hyödyksi monella eri alalla, sillä AI on tarkka. Lisäksi AI-teknologian käytöllä voidaan jopa parantaa turvallisuutta eri aloilla.
Tämä monien tietämä teknologia käy moneen ja tällä sivulla vain raapaisemme kevyesti pintaa. Todellisuus on nimittäin vieläkin laajempi.
Työelämä ja yritystoiminta
Työelämässä voidaan hyödyntää tekoälyä monilla tavoin. Koska tekoäly toimii nopeasti ja tehokkaammin kuin ihminen, voidaan sitä käyttää erilaisten datojen analysointiin ja tilastojen tekoon. Tekoäly laskee tilastot ja prosentuaaliset osuudet nopeasti ja muodostaa niistä tarvittaessa taulukon.
Tekoälyä pystytään tehokkaasti hyödyntämään myös koodaamiseen. Se voi auttaa luomaan esimerkiksi verkkosivuston tai pelin. Ihminen taas pystyy hyödyntämään tekoälyn antamaa materiaalia sivuston luomiseksi. Sitä voi myös pyytää tekemään korjauksia aiemmin tekemäänsä koodiin.
Automaatiota on jo käytetty teknologiassa, mutta tekoäly vie tämän pidemmälle. Tekoäly pystyy suorittamaan tehtävänsä tehokkaasti. Lisäksi tekoälyn käyttö parantaa ihmisten turvallisuutta, sillä työtehtäviä tehdessä ihmisen ei tarvitse olla koneiden lähellä. Tekoäly pystyy myös maksimoimaan tehokkuuden tehtailla.
Älykkäät avustajat
Applen Siri, Amazonin Alexa ja Googlen Assistant ovat tunnetuimpia älykkäitä avustajia. Niitä käytetään ympäri maailman ja ne helpottavatkin paljon kuluttajien elämää tarjoten nopeaa avustusta, apua sekä toimintojen suorittamista vain älykomennolla, kuten äänikomennolla.
Älykästä avustajaa voi esimerkiksi pyytää soittamaan tietylle henkilölle. Tai voit kysyä avustajalta vastauksia kysymyksiin tai matemaattisiin laskuihin. Avustaja osaa myös
pyynnöstä laittaa musiikkia soimaan tai vaikkapa käynnistää taskulampun.
Joissain laitteissa on myös taustalla toimiva älykäs avustaja, joka toimii käyttäjän huomaamatta. Kuten huomaat, tekoälyä otetaan käyttöön yhä laajemmin ja laajemmin.
Viihde
Tekoälyä on käytetty tähän asti paljon viihdetarkoituksessa. Chatbottien julkaisu kiinnosti yleisesti ja niinpä moni lähti kokeilemaan, millaista olisi keskustelu AI:n kanssa. Tämä voi parhaimmillaan olla hyvin hauskaa tekoälyn antaessa vastauksia kysyttyihin kysymyksiin.
Tekoäly on tehokas apuväline myös viihteen suunnittelussa. Sitä voidaan hyödyntää pelien suunnittelussa, mutta moneen peliin on jo tähän mennessä lisätty AI-teknologiaa. Tekoälyn avulla pelin juonen kulkuun voidaan saada jopa uusia käänteitä, joka tietysti kiinnostaa pelien ystäviä.
Monelle onkin ehkä jo tuttua AI:n luomat kuvat, videot, ääni ja muu materiaali. Moni on jo ehtinyt kokeilemaan, millaisia kuvia tekoäly luo asiakkaan kirjoittaman komennon avulla. Aiheesta on luotu niin erilaisia sosiaalisen median filttereitä kuin omia sovelluksiakin. Moniin videoeditoreihinkin on lisätty AI-toimintoja, jotka esimerkiksi tunnistavat videolta ihmisen kasvot ja muut kehonosat.
Tekoäly on rantautunut myös nettipeleihin, kuten rahapeleihin. Teknologiaa voidaan käyttää niin turvallisuuden kuin pelienkin kehittelyssä. Luotettavia uhkapelisivustoja voi vertailla osoitteessa https://www.kasinolle.net/.
Tekoälyn tulevaisuus
Vaikuttaa siltä että tekoäly voitaisiin valjastaa mihin tahansa käyttöön. Se antaa loputtomat mahdollisuudet ja niinpä sitä voidaan käyttää tulevaisuudessa hyödyksi lähestulkoon kaikkialla, kuten kouluissa, maataloudessa, teknologian kehittämisessä jne.
Tekoälyä voidaan käyttää hyödyksi myös suunnittelutyössä. Koska se osaa laskelmoida erilaisia riskejä, voidaan se valjastaa vaikkapa tekemään suunnittelua ympäristönsuojeluun liittyen. Tekoälyä voidaan siis hyödyntää maailman tärkeimpien asioiden suunnittelussa.
Virtuaalisia ympäristöjä on kokeiltu jo nyt, mutta ne eivät ainakaan vielä ole oikein ottaneet tuulta alleen. Virtuaaliset toimistot, koulut ja muut ovat käytännössä mahdollisia toteuttaa, mutta suuri yleisö ei ole vielä ollut tästä tarpeeksi kiinnostunut. Tekoälyn avulla tällaista teknologiaa voidaan kehittää entisestään. Tulevaisuus näyttää, voimmeko esimerkiksi asioida pankissa tai muussa toimistossa virtuaalisesti.
Eettisyys liittyy tekoälyn käyttöön ottamiseen, sillä monelle saattaa herätä kysymyksiä siitä, millaisen vastuun voi vierittää tekoälylle. Tekoäly ei kuitenkaan voi tehdä inhimillisiä päätöksiä, vaan sen päätökset perustuvat aina olemassaolevaan dataan.
Tekoälyn tulevaisuutta on mietitty tähänkin asti jonkin verran, sillä moni on huolestunut tekoälyn käytöstä ihmisen korvaamisena. Osaa myös mietityttää tekoälyn turvallisuus. Ovatpa maailman johtavat tekoälyn kehittäjätkin puhuneet tekoälyn kehittämisen tauosta. Joka tapauksessa tekoäly mahdollistaa tehostamisen eri aloilla ja parhaimmillaan se voi toimia ihanteellisena apuna